Biodiversiteit in veelvoud,
voor nu en de toekomst,
gekoesterd door mensen
met een hart
voor
de natuur:
dat willen we uitbreiden!
Wat zouden we in Midden- en Oost-Brabant missen aan biodiversiteit zonder de door Natuurpunt beheerde gebieden?
- Denk aan prachtig bloeiende soorten- en orchideeënrijke hooilanden zoals Torfbroek, Vorsdonk, Achter Schoonhoven, Hagelandse vallei, Snoekengracht.
- Er zijn de kalkgraslanden met bijenorchis, bleek bosvogeltje in Rosdel en de Hoegaardse valleien op gronden waar vroeger akkers waren. Nu zijn het natuurgebieden vol leven en biodiversiteit.
- Er zijn de bossen mét dood hout, mét voorjaarsbloeiers en mét brede bosranden zoals Silsombos, Meldertbos en Kastanjebos.
- Er zijn de moerasboscomplexen van Aronsthoek en de Hagelandse vallei die we spontaan tot ontwikkeling laten komen.
- Er is ruigere natuur met moerassen, rietlanden en waterpartijen die het leefgebied vormen voor water- en rietvogels en tezelfdertijd een belangrijke rol spelen voor de waterhuishouding zoals de Demerbroeken in de Demervallei, Aronsthoek in de Getevallei en het Paddepoelcomplex in de Velpevallei.
- Er zijn de akkers met Graan voor gorzen die zeer effectief zijn en een voorbeeldfunctie hebben, en in de winter een belangrijk deel van de populatie van geel- en grauwe gors herbergen.
- Er is het terug opduiken van nagenoeg verdwenen dieren en planten in onze beheerde reservaten. Met de natuurherstelwerkzaamheden in Averbodebos en Heide zijn de nachtzwaluwen terug die sinds de verkaveling van de Middelberg in Rotselaar in 1975 niet meer gezien waren. Boomleeuwerikken en boompiepers geven opnieuw indrukwekkende concerten. Op de Wijngaardberg en in de Zeyp bloeit terug een zeldzaam heidebiotoop. Het wouwaapje is terug in Het Vinne en kan van daaruit de nieuwe biotopen in de Gete- en Velpevallei herkoloniseren. De ringslang doet het goed in Meldertbos, de levendbarende hagedis die vroeger langs de holle wegen voorkwam, is teruggedrongen in een reeks beheerde natuurgebieden zoals Zwartebos en de valleien, waar hij stand houdt. Hetzelfde voor de roodborsttapuit, quasi verdwenen uit het cultuurlandschap, maar die het goed doet in een reeks beheerde natuurgebieden: Velpevallei, Getevallei, Demerbroeken. In de late herfst zijn onze beheerde graslanden de Koeheide, het Bolwerk en de Hazenberg de groeiplaats van een groep kleurrijke weidepaddenstoelen, nl. de wasplaten, die de orchideeën onder de paddenstoelen zijn.
- Door de uitbouw van grote eenheden natuur in beheer bij Natuurpunt durven we dromen van de vestiging van zeldzame of bijzondere soorten, zoals de kwartelkoning in de Demerbroeken en de Getevallei. Met de vernatting in de Velpevallei zetten we in op broedgevallen van de in Vlaanderen als broedvogel met uitsterven bedreigde watersnip, die trouwens in de Demerbroeken ook nog een stek heeft. Elders dromen we van de hervestiging van de grauwe klauwier, of nog beter, van de klapekster. We willen meemaken dat de das vanuit Zuid-Limburg de weg naar de Hoegaardse valleien en het gevarieerde landschap langs de taalgrens vindt. In Noord-Hageland zetten we in op het behoud van de bruine vuurvlinder of langs de Voortberg op de phegeavlinder, terwijl we in 2009 de vestiging van het kaasjeskruiddikkopje, gebonden aan kalkgraslanden, als een nieuwe vlindersoort in Vlaanderen konden meemaken in de beheerde natuurgebieden van het Hoegaardse en het Tiense.
- Neem daar dan nog de cultuurhistorie bij met de Heimolen in Langdorp, de Tomme in de Spicht en een veelheid van kleine monumenten en landschappelijke ijkpunten binnen onze natuurgebieden.
Daarbuiten echter is het de stilte en de kaalheid, zonder koekoek, zonder zomertortel noch wielewaal. Zelfs de ring- en huismus hebben het moeilijk.
Daarom willen we met de campagne GEEF OM NATUUR: gezocht € 250000 voor 125 ha extra natuur tijdens het Internationaal jaar van de biodiversiteit nog een reeks parels en ankerplaatsen voor duurzame biodiversiteit toevoegen aan de al bestaande.
Rekeningnr 293-0212075-88 van Natuurpunt voor een project naar keuze met vermelding van het projectnummer en ‘Geef om natuur’.
www.geefomnatuur.be
Foto's op deze website van:
Blauwe Kiekendief, Freek Verdonckt -
Bijenorchis, Pieter Abts -
Knolsteenbreek, Luc Nagels -
Dotterbloem, Pieter Abts -
Waterral, archief -
Ringslang, VildaPhoto © Hugo Willockx -
Alpenwatersalamander, Pieter Abts -
Watersnip, Marcel Vos -
Brede orchis, Pieter Abts - Pijptorkruid, archief -
Roerdomp, Marc Van Meeuwen -
Woudaapje, Marc Van Meeuwen -
Kamsalamander,
VildaPhoto © Rollin Verlinden -
Zwanenbloem, archief -
Papegaaizwam, Wim Claes - Bruine vuurvlinder, Diane Appels -
Veenmosvuurzwam, Ingrid Beerens -
Phegeavlinder, Staf De Roover en Josée Craenen -
Nachtzwaluw, archief -
Waterdrieblad, Ingrid Beerens -
Moeraswederik, Luc Vervoort -
Waterspitsmuis,
VildaPhoto © Rollin Verlinden - Roodborsttapuit, archief -
Weidebeekjuffer, Ingrid Beerens -
Eenbes, Jules Robijns -
Houtsnip, archief -
Grote muggenorchis,
Leo Van Herbruggen -
Karwijselie, Jules Robijns -
Parnassia, Ingrid Beerens -
Herfsttijloos, archief